Om Sofias grindstuga

Ett charmigt korsvirkeshus som byggdes en gång i tiden till gårdens hönor.

Det var en gång…..

Sofieros historia börjar 1864 när kronprins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau besöker sundets pärla – Helsingborg. Det unga paret förälskar sig i den vackra utsikten, de skogsklädda ravinerna och närheten till Danmark och köper hemmanet Skabelycke, ett stycke norr om Helsingborg, för att bygga sitt sommarslott Sofiero.

På fastigheten Skabelycke byggde man samtidigt 3 stycken förvaltarbostäder och en U-formad byggnad, som bestod av stall för kor, hästar och grisar samt en stor loge och spannmålsförråd.

Förvaltarbostäderna är idag privata bostäder och den U-formade byggnaden håller som bäst på att omvandlas till en egen pärla där Sofiero gård håller i trådarna för olika saker.  Brödkultur 2.0 tillhandahåller dagsfärskt surdegsbröd, kakor, fikamöjlighet, lättare luncher m.m. Ladan hyrs ut till olika tillställningar, bland annat är det mycket populärt under sommartid med bröllop där. Då är det fest och musik i ladan och uthyrningsansvarig har meddelat att stor hänsyn ska visas grannarna. Framåt 1-tiden på natten tystnar musiken och friden lägrar sig igen över gården.

Sedan 1999 har gården utökats med ytterligare en bostad. Bostaden byggdes på den norra delen av gården, bakom ett redan befintligt litet hönshus. Hönshuset var, som det gjordes på den tiden, byggt på överblivet material och man hade inte brytt sig om att hålla det vid gott skick. Väggarna höll på att rasa samman. Beslut togs att riva det och bygga upp ett likadant hus, men som kunde användas som en liten bostad. Detta blev klart 2005 och har sedan dess använts som gäststuga.

I början kallade vi stugan för ”hönshuset”. För några år sedan skaffade vi som bor på gården riktiga höns och har dem i ett bakomliggande hus, som då började kallas för hönshuset. För att inte det skulle bli någon förväxling, döptes vår stuga till Sofias grindstuga. En stuga som har en nära anknytning till Sofiero slott och kan betraktas som just en grindstuga till slottsområdet.